flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд присяжних в цивільному судочинстві

20 березня 2017, 15:16

10 березня 2017 року Закон України "Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України (щодо розгляду справ за участю присяжних)" від 09.02.2017 № 1847-VIII опубліковано в офіційному друкованому виданні "Голос України" від 10.03.2017 № 44 (6549).

Закон набирав чинності з дня, наступного за днем його опублікування, тобто 11 березня 2017 року.

Вказаним законом норми Цивільного процесуального кодексу України приведено у відповідність до Закону України "Про судоустрій і статус суддів".

Законом, зокрема, передбачено, що у випадках, встановлених Цивільним процесуальним кодексом України, цивільні справи в судах першої інстанції розглядаються колегією у складі одного судді і двох присяжних, які при здійсненні правосуддя користуються всіма правами судді.

Із текстом закону можна ознайомитися на сайті Верховної Ради України за посиланням: zakon0.rada.gov.ua/laws/show/1847-19

ДСА України на виконання статті 68 Закону України від 2 червня2016 року № 1402-VIII "Про судоустрій і статус суддів" (набрав чинності 30 вересня 2016 року), главою 3 якого визначено статус і гарантії присяжного, розроблено Порядок виплати винагороди та відшкодування витрат, виплати добових присяжному за час виконання ним обов'язків у суді. Цей Порядок затверджено наказом ДСА України від 05 жовтня 2016 року № 198.

Порядок визначає процедуру нарахування, виплати винагороди присяжному, виходячи з посадового окладу судді місцевого суду з урахуванням фактично відпрацьованого часу, відшкодування інших витрат і передбачає спрощену процедуру здійснення таких виплат.

З огляду на це, питання виплати винагороди присяжним є врегульованим із застосуванням єдиного підходу до проведення таких виплат. 

Порядок 
виплати винагороди та відшкодування витрат, виплати добових присяжному за час виконання ним обов'язків у суді

1. Цей Порядок визначає процедуру нарахування, виплати винагороди та відшкодування витрат, виплати добових присяжному відповідно до статті 68 Закону України від 2 червня 2016 року № 1402-VIII "Про судоустрій і статус суддів".

2. З метою нарахування та виплати винагороди присяжний, увільнений за основним місцем роботи на час виконання обов'язків у суді, подає до суду довідку про увільнення від роботи.

Присяжний за час виконання обов'язків у суді заробітну плату за основним місцем роботи не отримує.

Присяжний, який тимчасово не працює, подає до суду копію трудової книжки.

Присяжний, який не працює та є пенсіонером, подає до суду копію пенсійного посвідчення.

3. Присяжному за час виконання ним обов'язків у суді виплачується винагорода, розрахована з урахуванням фактично відпрацьованого часу виходячи з посадового окладу судді місцевого суду:

у 2016 році – визначеному відповідно до положень Закону України від 07.07.2010 № 2453-VI "Про судоустрій і статус суддів" (із змінами);

з 2017 року – визначеному частиною третьою статті 135 Закону України від 02.06.2016 № 1402-VIII "Про судоустрій і статус суддів", з урахуванням пункту 24 Розділу XII "Прикінцеві та перехідні положення" цього закону.

4. Виплата винагороди присяжному за час виконання ним обов'язків у суді здійснюється відповідним територіальним управлінням ДСА України за рахунок коштів бюджетної програми на здійснення правосуддя за рахунок коштів Державного бюджету України на підставі його заяви.

Перерахування коштів здійснюється на рахунок, відкритий у банку, вказаний у заяві присяжного.

5. Територіальне управління ДСА України не пізніше наступного робочого дня після отримання заяви присяжного звертається до відповідного суду для отримання підтвердження виконання присяжним обов'язків у суді.

6. Суд не пізніше трьох робочих днів з дня отримання звернення територіального управління ДСА України надає управлінню довідку, підписану головуючим суддею у справі за участю присяжного, про виконання/невиконання присяжним обов'язків у суді із зазначенням фактично відпрацьованого часу.

7. Територіальне управління ДСА України протягом п’яти робочих днів після отримання від суду підтвердження виконання присяжним обов'язків у суді здійснює перерахування коштів на його користь через відповідні органиДержавної казначейської служби України.

8.      Відшкодування витрат на проїзд і наймання житла, виплата добових присяжному провадяться відповідним територіальним управлінням ДСА України в порядку та розмірах, установлених Кабінетом Міністрів України для відряджень у межах України.