flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підготовка суддів у режимі відеоконференції із Секретаріатом Європейського суду (Київ – Страсбург)

28 квітня 2017, 11:19

 26 квітня 2017 року Національною школою суддів України проведено семінар у режимі відеоконференції на тему: “Судова практика ЄСПЛ як джерело національного права. Особливості застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя”.

У семінарі, який було проведено у приміщенні Апеляційного суду Хмельницької області, взяла участь і суддя Волочиського районного суду Ніколова Світлана Вікторівна.

Вітальними словами відеоконференцію розпочали проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист УкраїниАнатолій Костенко та начальник відділу науково-методичного забезпечення підготовки суддівського корпусу, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Тетяна Фулей. Проректор зазначив, що трансляцію буде проведено в он-лайн режимі  юристами українського відділу Секретаріату Європейського суду з прав людини безпосередньо з міста Страсбург (Франція). До участі в заході запрошено суддів цивільних і кримінальних палат апеляційних судів та місцевих загальних судів, у тому числі – слідчих суддів. Модератором на семінарі від Національної школи суддів України є Тетяна Фулей, від Секретаріату Європейського суду з прав людини – Вікторія Чернійчук.

Юрист українського відділу Секретаріату Європейського суду з прав людини Тарас Пашук у своєму виступі зосередив увагу суддів на актуальних питаннях щодо обрання запобіжних заходів, продовження строків тримання під вартою та рішенні ЄСПЛ у справі “Бузаджі проти Молдови”. Важливим для професійного зростання був виступ Олени Дмитренко у ході обговорення статті 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щодо захисту права на повагу до приватного і сімейного життя. Практичне значення мав виступ Вікторії Чернійчук щодо дослідження критеріїв справедливості процесу в разі відсутності свідків та аналізу на прикладі рішення ЄСПЛ у справі “Шачашвілі проти Німеччини”. Доповіді викликали жваву дискусію, до якої долучилися судді України. Під час обговорення учасники відеоконференції ділилися думками, судженнями, професійним досвідом. Судді отримали авторитетні, професійні та змістовні відповіді.

Повний текст програми відеоконференції розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.