flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся семінар для суддів місцевих загальних судів з метою підвищення рівня кваліфікації на тему: “Правові висновки Верховного Суду України про застосування норм кримінального права"

15 травня 2017, 10:16

11–12 травня 2017 року суддя Волочиського районного суду Хмельницької області Бабій Олена Миколаївна взяла участь в семінарі для суддів місцевих загальних судів з метою підвищення рівня кваліфікації на тему: “Правові висновки Верховного Суду України про застосування норм кримінального права. Правові висновки Верховного Суду України за окремими категоріями цивільних справ”.

Даний захід проводився в місті Вижниця Чернівецьким регіональним відділенням Національної школи суддів України

 У проведенні семінару запрошено секретаря  кримінальної палати Апеляційного суду Чернівецької області Онуфрія Колотила та  суддів цього ж суду Галину Станковську, Наталію Половінкіну  та  Наталію  Височанську, а також суддів у відставці  Степаниду Підгорну та Валентину Чупікову.

У перший день семінару судді обговорили правові позиції Верховного Суду України щодо застосування Кримінального кодексу  України: висновків Верховного Суду України  щодо кваліфікації злочинів проти життя та здоров'я  людини, статевої свободи та статевої недоторканості.

Жваву дискусію викликали питання кваліфікації замаху та добровільної відмови при вбивстві або заподіяння шкоди здоров'ю. Судді обговорили   проблемні  питання, які  виникають у судовій практиці при кваліфікації цих злочинів.

Значну увагу  було приділено рішенням Європейського суду з прав людини  та  висновкам,  викладеним  у постановах Верховного Суду України щодо застосування  КУпАП.

Також програмою семінару передбачено вивчення  правових висновків Верховного Суду України щодо справ із кредитних правовідносин та  розгляд особливостей  правових наслідків  пропущення строків позовної давності.

Актуальним буде розгляд питання щодо правового  висновку  Верховного Суду України у справі про стягнення процентів за банківським вкладом за період прострочення повернення вкладу.  

Окрім того, судді  проаналізують практику застосування судами законодавства при вирішенні справ, що  виникають із кредитних правовідносин.

Після закінчення семінару судді поділяться враженнями і висловлять свої побажання та пропозиції.

З повними текстом програми семінару  можна ознайомитись на веб-сайті Національної школи суддів України.