flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Домашній насильник

03 листопада 2021, 09:52

Обвинувачений Д. в порушення вимог ст. 28 Конституції України, відповідно до якої кожен має право на повагу до його гідності, ніхто не може бути підданий такому, що принижує його гідність поводженню, а також в порушення вимог Закону України “Про запобігання та протидії домашньому насильству”, безпричинно, умисно, систематично вчиняв психологічне, фізичне та економічне насильство відносно своєї колишньої дружини потерпілої Д., з якою спільно проживав та на даний час проживає, яке виразилося у систематичних словесних образах, погрозах фізичною розправою, приниженні, залякуванні, діях спрямованих на обмеження волевиявлення потерпілої, шарпанні, штовханні, спробах позбавити її житла, що призвело до фізичних та психологічних страждань, погіршення якості життя потерпілої, за наступних обставин.

Так, 12 жовтня 2018 року близько 00 год. 30 хв. обвинувачений Д., перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, за місцем спільного проживання з колишньою дружиною потерпілою Д. в житловому будинку  під час конфлікту, який виник на ґрунті тривалих особистих неприязних відносин, будучи агресивно налаштованим стосовно своєї колишньої дружини, реалізовуючи свій протиправний намір, спрямований на вчинення домашнього насильства, діючи умисно, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи суспільно-небезпечні наслідки у виді заподіяння фізичних та психологічних страждань потерпілій та усвідомлюючи їх настання, вчинив відносно останньої домашнє насильство фізичного та психологічного характеру, яке виразилося у заподіянні фізичного болю, спричиненого штовханням, висловлюванні щодо неї нецензурними та образливими словами, у зв’язку із чим, потерпіла Д. звернулась із заявою до працівників поліції.

Окрім цього, ще було декілька звернень до поліції на вчинення домашнього насильства.

В судовому засіданні обвинувачений Д. вину у вчиненні зазначного вище кримінального правопорушення визнав повністю і пояснив, що  кожен раз, при зазначених в обвинуваченні обставинах, в житловому будинку   у них з колишньою дружиною виникали сварки та конфлікти, під час яких він, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, вчиняв домашнє насильство, яке виразилося у висловлюванні щодо дружини нецензурними та образливими словами, приниженні, заподіянні фізичного болю, спричиненого шарпанням, спробах позбавити її житла. Пояснив, що на даний час вони з колишньою дружиною проживають окремо, він припинив вживати алкогольні напої, у вчиненому кається та попросив вибачення в дружини.

Дослідивши всі матеріали по справі,  суд обвинуваченого Д. визнав винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 126-1 КК України і призначив йому покарання у виді 1 року обмеження волі.

       Відповідно до ст. 75 КК України обвинуваченого Д. звільнено від відбування призначеного покарання з випробуванням і встановити йому іспитовий строк тривалістю 1 рік.

       

Прес – служба суду