flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Що може «Електронний суд»?

14 вересня 2018, 13:59

Завдяки впровадженню системи «Електронний суд», учасники судового процесу можуть помітно зекономити свій час при поданні документів чи отриманні судової інформації.

Звертаємо Вашу увагу, що нині в українських судах вже діють деякі механізми нової електронної системи. Серед них:

сплата судового збору онлайн,

- одержання відомостей про етапи проходження справи в суді через офіційний веб-портал «Судова влада України»,

- отримання судових повісток за допомогою SMS-інформування (після реєстрації),

- отримання копій судових рішень електронною поштою.

Крім того, у всіх користувачів Інтернету є доступ до текстів судових рішень через Єдиний державний реєстр судових рішень, а в учасників судового процесу – можливість проведення судових засідань у режимі відеоконференцій.

Кожен з судів країни має свою веб-сторінку на офіційному порталі «Судова влада України» (http://court.gov.ua/), з інформацією про адресу і номери телефонів, склад керівництва, список суддів, структуру апарату, нормативні документи, новини і події тощо.

У розділі «Список справ, призначених до розгляду» можна швидко знайти необхідну справу, дізнатися про місце, дату і час проведення судового засідання.

Наказами Державної судової адміністрації України здійснено також запуск пілотного обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу. Серед таких судів з червня цього року – Київський апеляційний адміністративний суд,Апеляційний суд Одеської області,Київський районний суд міста Одеси,Одеський апеляційний господарський суд, Господарський суд Одеської області,Вінницький апеляційний адміністративний суд, Вінницький окружний адміністративний суд, Донецький апеляційний адміністративний суд, Голосіївський, Дарницький, Деснянський, Дніпровський, Оболонський, Печерський, Подільський, Святошинський, Солом’янський, Шевченківський районні суди м. Києва. 

В окремих судах процесуальні документи в електронному вигляді можуть бути надіслані учасникам судового процесу лише після їх реєстрації в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу, кримінального провадження на офіційному веб-порталі "Судова влада України" (що передбачено Тимчасовим регламентом надсилання судом електронних документів учасникам судового процесу, кримінального провадження, затвердженим наказом ДСА України від 07 листопада 2016 року № 227).

Звертаємо також увагу, що письмове звернення громадян до суду може бути надіслане з використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв’язку (це право закріплене у ст. 5 ЗУ «Про звернення громадян»).

Нагадуємо, що, відповідно до нового процесуального законодавства, у судах незабаром буде запроваджена Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система (ЄСІТС). Ця система забезпечить повноцінний обмін документами в електронній формі між судами, між судом та учасниками процесу, між учасниками судового процесу, фіксування судового процесу, участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції. ЄСІТС має запрацювати через 90 днів післяопублікування ДСА в «Голосі України» та на веб-порталі судової влади оголошення про створення та забезпечення функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (рекомендована дата запуску – з 1 січня 2019 року).

Окремі правові підставі та порядок використання «електронного суду» на перехідний період (до впровадження ЄСІТС) визначено Положенням про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженим в редакції рішення Ради суддів України від 12.04.2018 № 16.