flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

На захист прав ''дітей війни''

25 березня 2013, 09:19

 

НА ЗАХИСТ ПРАВ ''ДІТЕЙ ВІЙНИ''

З дня набрання чинності Закону України "Про соціальний захист дітей війни" від 1.01.2006 р. пенсіонери усієї України взагалі нічого не отримували. У 2008 р. їм почали нараховувати підвищення у розмірі 10% від прожиткового мінімуму.

У 2009 р. розмір цієї виплати "заморозили" урядовою постановою та залишили на рівні 2008 р. - 49,80 грн, незважаючи на те, що мінімальна пенсія на той час зросла. Таку ж щомісячну доплату одержують "діти війни" і цього року.

Відстоюючи свої права, понад 1,5 млн "дітей війни" в Україні звернулися з позовами до судів. 50 тис. осіб уже відсудили у держави й отримують  належні їм гроші.  

Для того, щоб і дана категорія населення змогла нарешті примусити державу виконувати Закон та свої ж зобов’язання перед дітьми війни іншого шляху немає, як звернутись за захистом своїх законних прав до суду.

Але як правильно це зробити, щоб суддя не відмовив в задоволені позову?  Необхідно скористатись вже існуючою в Україні    такою практикою, а вона складається з наступних кроків:

Крок 1.   Подати заяву до районного управління ПФУ.

Скласти заяву до управління ПФУ у Волочиському районі. З оформленої заяви необхідно зробити дві копії, які залишити в себе, а саму заяву відправити рекомендованим листом чи віднести особисто до управління ПФУ.

Крок 2.   Отримати відповідь управління ПФУ.

Прийти особисто в пенсійне управління та забрати відповідь на Вашу заяву. Іноді управління ПФУ направляє відповідь на звернення поштовим листом. З отриманого листа-відповіді з відмовою добровільно виплачувати визначену законом суму у повному обсязі, (не лише 48.90 грн.) зробити дві копії.

Крок 3.   Оформлення адміністративного позову до управління ПФУ.

Для оформлення адміністративного позову до суду про зобов'язання УПФУ виплати 30% надбавку до пенсії та виплачувати її у поновному розмірі в подальшому невідкладно після отримання відповіді (крок 2) прийти і принести із собою наступні копії документів:

1. Копію квитанції про сплату судового збору за подання позовної заяви до суду в сумі – 3,40 грн.

2.   Оригінал та копію листа - відповіді з відмовою пенсійного управління (крок 2);

4.   2 (дві) копії сторінок паспорта (1,2,11);

5.   2 (дві) копії ідентифікаційного коду;

6.   2 (дві) копії пенсійного посвідчення з відміткою "дитина війни";


 

Крок 4.   Подання адміністративного позову до суду.

Оформлену позовну заяву із квитанцією про сплату судового збору та копіями документів необхідно подати до суду особисто через канцелярію, де повинні проставити відмітку про прийняття позову, або ж відправити на адресу суду рекомендованим листом.

Крок 5.   Отримання рішення (постанови) суду.

Без сумніву та в разі своєчасного виконання цих рекомендацій суд винесе постанову на користь дитини війни, яке повинен не пізніше наступного після його прийняття направити на вашу адресу рекомендованим листом. У випадку, якщо протягом 5 днів судове рішення не буде доставлено поштою, рекомендуємо прийти до суду особисто й отримати відповідне рішення (постанову) для ознайомлення.


 

Крок 6.   Апеляційний суд.

Як правило, постанова суду оскаржується управлінням ПФУ до суду апеляційної інстанції, у зв'язку з чим, його до рішення апеляційного суду виконати не можливо. Лише після прийняття апеляційним судом рішення та з його урахуванням можна виконати рішення районного суду.

Крок 7.   Виконання судового рішення.

Варто знати, що існує процедура виконання судового рішення, що включає отримання виконавчого листа та пред'явлення його до виконання органам державної виконавчої служби. Лише у такому випадку є гарантія своєчасного виконання управління ПФУ судового рішення та виплати належних вам грошей, оскільки в разі перешкоджання виконанню чи не виконання рішення суду посадовим особам загрожує кримінальна відповідальність.