flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Що треба знати, звертаючись до Європейського суду

25 березня 2013, 09:27

 Що треба знати, звертаючись до Європейського суду

Ви можете звертатися до суду, якщо вважаєте, що порушені ваші права, передбачені міжнародним договором - Європейською конвенцією з прав людини (далі Конвенція) та протоколами до неї.


• Офіційними мовами Європейського суду є англійська і французька. Але подавати заяву людина може рідною мовою або однією з мов держав, які ратифікували Конвенцію.


• Справи, що розглядаються в Європейському суді, спрямовані проти держав, де порушуються їхні права. Відповідно, справи громадян України –проти держави Україна.


• Коли заява надходить до Євросуду, суд приймає рішення щодо її прийнятності або неприйнятності до розгляду. Суд залишає за собою право визнати заяву неприйнятною і залишити без розгляду на будь-якому етапі.


• Після того, як заява прийнята до розгляду, Європейський суд надсилає її на комунікацію державі, проти якої заява подана. Держава надає свої заперечення. Також питання може бути врегульоване до суду, якщо сторони дійшли згоди.


• Євросуд приймає заяви до розгляду лише після того, як були вичерпані всі внутрішні засоби правового захисту (апеляційне оскарження, касаційне оскарження), і лише протягом шести місяців з дати винесення остаточного рішення. Не треба чекати рішень національних судів лише у випадках, коли в державі немає ефективних механізмів захисту прав.


• Євросуд не є апеляційною інстанцією щодо національних судів і не уповноважений ні скасовувати, ні змінювати їх рішення. Він лише встановлює, чи мало місце порушення прав людини, гарантованих Конвенцією, і зобов’язує усунути це порушення. Тобто рішення Євросуду - це підстава для перегляду справи в національному суді за новим розглядом. Або навіть до зміни національних Законів, якщо вони не відповідають Конвенції.


• Євросуд не присуджує заборговану зарплату, пенсії, тощо – це компетенція національного суду. Але Євросуд присуджує моральну шкоду заявнику, якщо визнає, що держава порушила його права.


• Практика Європейського суду є прецедентною для України. Тобто при розгляді національними судами справ, якщо у подібній справі рішення виносилося Євросудом, воно враховується у прийнятті рішення.