flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рішення №7 від 22.11.2017

27 лютого 2018, 11:03

 

ВОЛОЧИСЬКИЙ  РАЙОННИЙ  СУД

ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

31200, Хмельницька область, м.Волочиськ, вул.Слави, 8                                                   тел. 3-58-07, факс 3-67-71

 

                                                                                       

РІШЕННЯ

зборів суддів Волочиського районного суду Хмельницькох області

 

 

22 листопада 2017 року                                                                                              №7

 

Заслухавши та обговоривши доповідь керівника апарату суду Кадобної Н.Л. щодо  проекту створення мережі місцевих окружних судів Хмельницької області,  відповідно до  вимог ст. 128 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», збори суддів

 

встановили:

 

17.11.2017року на розгляд до Волочиського районного суду надійшов лист ДСА України про оптимізацію мережі судів із картою.

Проаналізувавши матеріали по оптимізації, керівник апарату суду Кадобна Н.Л. відмітила, що в пропозиціях зазначено площа приміщення суду 969,4 кв.м, хоча згідно даних технічних паспортів суд володіє приміщенням по вул.Слави площею 220,4 кв.м та площею 1219,50 кв.м по вул.Лисенка, загальна площа 1439,9 кв., з них підвал площею 201,7 кв.м (з опаленням, підведеним водопостачанням та водовідведенням, де можна передбачити  кімнату для конвою, кімнату для утримання обвинувачених, окремий санузол, зали судових засідань тощо).

Крім того, Волочиський район є районом, який активно будується, розвивається підприємницька діяльність, зростає економічний добробут, що  свідчить про те, що населеня району буде лише зростати,а, отже, буде збільшуватися і  надходження судових справ.

Також Кадобною Н.Л. зауважено, що згідно карти опимізації відстань між містами Хмельницький-Волочиськ є найбільшою - 68 км, хоча згідно дорожніх знаків  зазначено відстань 69 км, а згідно паспорту Волочиського району станом на 01 січня 2017 року, затвердженого Волочиського районною радою, - становить 72 км, і це лише відстань від дорожніх знаків при в”їзді- виїзді із зазначених міст, а реально відстань між приміщеннями судів значно більша.

Крім того, транспортне сполучення є наступним: щоденно о 6:08 годині ранку із залізничної станції відправляється приміський поїзд, який прибуває в м. Хмельницький о 07:34 годині. По-перше Хмельницький міськрайонний суд розпочинає свій робочий день о 09 годині, що вже є незручним для громадян, а по-друге, до 6 години ранку жоден автобус не здійснює рейс із сіл району до м.Волочиська, тобто дістатися із сіл до залізничного вокзалу неможливо, що унеможливлює участь громадян у судових засіданнях, призначених на ранкові години. Також варто зазначити, що відстань між деякими селами району лише до                               м. Волочиська є доволі великою: Волочиськ-Великі Жеребки-49 км, Волочиськ-Юхимівці-38км, Волочиськ-Павликівці-40км, Волочиськ-Гречана-37км, а ще громадянам потрібно буде добиратися до м. Хмельницького майже 70 км. Автобусне сполучення між містами також не вихід: дорога займає 1,5 години та вартує майже 60 грн. в одну сторону. Є ще один приміський поїзд, який відбуває з Волочиська о 12:08 годині та прибуває в Хмельницький о 13:35 годині. Зворотній потяг є лише о 16 год. Усе зазначене свідчить про незадовільне  транспортне сполучення саме в частині часу відправлення потягів та значної відстані між населеними пунктами: майже годину щоб дістатися м. Волочиська та 1,5 години -м. Хмельницького. До цього варто додати час на знаходження приміщення суду у м. Хмельницькому та 2,5 години дороги назад, ось і добрих 6 годин лише в дорозі. Цей розрахунок може мати місце лише тоді, якби ідеально співпадав час прибуття сільського автобуса та приміського поїзда, проте в реальності це далеко не так і між автобусом та поїздом можуть бути години розбіжності у прибутті та відправленні. Усе це не зовсім сприяє зростанню покращення доступу до правосуддя та  довіри населення до судової системи.

Згідно змісту ст. 21 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» місцевими загальними судами є окружні суди, які утворюються в одному або кількох районах чи районах у містах, або у місті, або у районі (районах) і місті (містах).

З врахуванням викладеного,  Волочиський районний суд може стати окремим окружним судом, враховуючи його географічне положення, з приєднанням, наприклад, Теофіпольського районного суду.

Враховуючи, що головним принипом оптимізації судової системи є принцип, який полягає в мінімалізації відстані між судом та усіма населеними пунктами на відповідній території, реформа має  реально забезпечувати надійний захист прав і свобод людини, інтересів суспільства й держави і ні в якому разі не звужувати доступ громадян до правосуддя, збори суддів:

вирішили:

  1. Підтримати запропоновану карту мережі створених окружних судів області.
  2. Інформацію керівника апарату суду взяти до відома.
  3. Рішення зборів суддів Волочиського районного суду направити до ТУ ДСА України у Хмельницькій області та Апеляційного суду Хмельницької області.

 

Голова зборів                                                               Ніколова С.В.

 

Секретар зборів                                                           Бабій О.М.